- Vera Bergkamp is woensdag met 74 stemmen de nieuwe Kamervoorzitter geworden.
- De geboren en getogen Amsterdamse zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en heeft een hoop bestuurservaring.
- De 49-jarige D66-politica zet zich al jaren in voor homorechten en regulering van de hennepteelt.
De 49-jarige Vera Alida Bergkamp zit al sinds 2012 voor D66 in de Tweede Kamer. Twee weken na haar herverkiezing afgelopen maart besloot ze de strijd met de Khadija Arib aan te binden en een gooi te doen naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer.
En met succes. Woensdag werd Bergkamp al in de eerste ronde gekroond tot nieuwe voorzitter met 74 stemmen. Arib kreeg er ‘slechts’ 38 en op de derde kandidaat, Martin Bosma van de PVV, werd 27 keer gestemd.
Bergkamp staat een flinke uitdaging te wachten als nieuwe Kamervoorzitter. De Tweede Kamer is namelijk nog nooit zo versplinterd geweest als na deze verkiezingen, de kabinetsformatie verloopt moeizaam en er moet ook nog eens verhuisd worden dit jaar.
Wie is Vera Bergkamp en hoe zal zij deze pittige taak oppakken? Dit zijn 5 dingen die je misschien nog niet wist over de nieuwe Kamervoorzitter.
Geboren en getogen Amsterdamse met bestuurservaring
Bergkamp is geboren op de Amsterdamse Jacob van Lennepkade, maar bracht haar jeugd in het chique Oud-Zuid door, vertelde ze in een interview met Het Parool.
Ze heeft fijne herinneringen aan haar jeugd. Haar moeder werkte in een lederwarenzaak en haar vader was verkoper van sanitair. Ze omschrijft hem als 'het loyale type' die altijd op tijd op zijn werk verscheen.
"Dat plichtsbesef heb ik van hem overgenomen. Het moet heel gek lopen wil ik ergens niet op tijd verschijnen of zelfs afzeggen", zegt ze tegen de krant.
Bergkamp studeerde bestuurskunde en politicologie aan de Amsterdamse VU, maar ging niet direct de politiek in. Ze werkte eerst als manager en adjunct-directeur bij het CBR in Rijswijk, voor ze aan de slag ging als directeur bij de Thuiszorg en vervolgens bij de Sociale verzekeringsbank.
Pas toen ze haar voorzittersfunctie bij het COC, de belangenorganisatie voor homoseksuelen, accepteerde, begon ze na te denken over een stap naar de politiek.
Ze zet zich al jaren in voor homorechten en regulering van de hennepteelt
Bergkamp, die zelf getrouwd is met een vrouw, zet zich in de Tweede Kamer met succes in voor homorechten. Zo was ze de initiatiefnemer van de wet die homogenezingstherapie verbiedt en zorgde ze ervoor dat scholen homoseksuele leerlingen niet meer mogen wegsturen.
“Vergis je niet: het is nog steeds nodig, hè", zei ze tegen Het Parool. "Een voorbeeld: afgelopen zomer liepen mijn vrouw en ik hand in hand over een Zeeuwse boulevard. We bleken een attractie te zijn. Er keken zoveel mensen om, een man fietste bijna tegen een lantaarnpaal. Jeetje, dacht ik, dat dit in Nederland nog aan de hand is, er is nog wel wat werk aan de winkel.”
Daarnaast werkt Bergkamp ook al jaren aan een wietwet die de hennepteelt moet reguleren.
"In de wietwet heb ik veel werk gestoken. Wiet is het enige product dat in Nederland legaal wordt verkocht, maar niet op kwaliteit wordt getoetst. Je weet niet wat je precies rookt", zegt de politica. "Er wordt al 40 jaar gepraat, maar we gaan er nu eindelijk ook echt wat doen. Het is nog niet landelijk gereguleerd, maar dit is een mooie tussenstop.’’
Ze is fan van tennisster Martina Navratilova en de Nederlandse Leeuwinnen
“Ik was tiener in de jaren tachtig: een tijd met weinig homoseksuele rolmodellen op televisie", vertelt Bergkamp aan Het Parool. "Zij was echt een geweldig voorbeeld voor mij. Ik zag op Wimbledon voor het eerst een sportvrouw die openlijk lesbienne was en na de wedstrijd de tribune beklom om haar vriendin te knuffelen, die ik een ontzettend mooie vrouw vond. Ik was daarom elke wedstrijd voor Martina, ook omdat ze zo mooi kon volleren trouwens.”
Maar tennis is niet de enige sport die haar hart heeft veroverd. Ook als de Nederlandse Leeuwinnen spelen, zit Bergkamp aan de televisie gekluisterd. Ze noemt de opkomst van het damesvoetbal belangrijk voor de emancipatie van vrouwen.
"En ik vind het leuk om te zien hoe open enkele dames vertelden dat ze een vriendin hebben. Dat is bij hen helemaal geen belemmering meer. Hoe anders is dat nog steeds bij het herenvoetbal. Wat zou het prachtig zijn als daar ook een rolmodel zou opstaan.”
Vera Bergkamp is half-Marokkaans
De vader van Bergkamp is geboren in Marokko, maar woont inmiddels al ruim vijftig jaar in Nederland. Ze omschrijft zichzelf niet als half-Marokkaans. "Ik ben gewoon Nederlands. Dat is mijn nationaliteit. Ik heb maar één paspoort."
Wel heeft ze mooie herinneringen aan de vakanties die ze als kind in Marokko doorbracht. "Maar helaas komen we er nu niet meer. De nabije familie van mijn vader leeft niet meer. Het familieleven heeft een andere dimensie gekregen.”
Je kan haar nergens 's nachts voor wakker maken
Niet voor een potje tennis met Navratilova, noch voor een dansje op een rijkversierde boot tijdens de Amsterdamse Pride. Bergkamp wil nergens 's nachts voor wakker gemaakt worden, want ze houdt nu eenmaal onwijs van slapen, zegt ze in haar introductiefilmpje.
Of ze daar ook echt aan toe zal komen de komende vier jaar is de vraag.
Lees meer over de Nederlandse politiek:
- Kan Sigrid Kaag premier worden? Ja, leert de geschiedenis
- Waarom Pieter Omtzigt bij zijn collega’s in Den Haag als ‘lastpak’ geldt
- 4 momenten dat Mark Rutte zich dingen niet meer kon herinneren de afgelopen jaren
- Dit valt op aan de officiële verkiezingsuitslag: Omtzigt goed voor bijna 5 zetels, Lucille Werner komt in de Tweede Kamer
- 10 opmerkelijke momenten uit de carrière van Wopke Hoekstra, de razend populaire CDA-minister die lijsttrekker werd
- 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag van D66, de grote winnaar van de verkiezingen